Därför och Väntrum

Reviderad nyutgåva av diktsamlingarna Därför och Väntrum, med nyskrivna förord av litteraturvetaren och författaren Maria Antas.

Därför utkom 1977 och Väntrum 1979 på Författarnas andelslag. Anita Wikmans diktning belyser kvinnoförtryck och klassklyftor, men också vägen till politiskt uppvaknande, kvinnors solidaritet och samförstånd mellan könen. Wikman erhöll Längmanska priset 1978 och för diktsamlingen Väntrum prisbelönades hon av Svenska litteratursällskapet 1980.

ISBN 978-952-69076-0-4 / häftad / 108 s. / cirkapris 21 € / september 2018

Recensioner

Det är flera enskilda människors erfarenheter som beskrivs i dikterna och perspektivet är modererat samhällskritiskt. Här får man höra om Heikki som skickas som krigsbarn till Sverige, stålverksarbetaren Per-Erik som säger upp sig från Wärtsilä och minkfarmaren Peter som blir allergisk mot något i minkskinnen. De flesta är förankrade i konkreta omständigheter i österbottnisk miljö. /…/ Jag tycker om direktheten i Anita Wikmans dikter, den sympatiska inlevelsen i andras livsöden /…/ Och när hon skriver om menstruation, gynekologbesök, livmoderoperationer, kvinnogemenskap och sexuell glädje så känns den nakna och raka gestaltningen visserligen väldigt mycket som 1970-talsdikt, men den lämnar en knappast oberörd.
Anna Möller-Sibelius, Vasabladet

Böcker kan beställas från Boklund (www.boklund.fi).