Nu spränger vi taket

Flickgänget på 1980-talet, de permanentade håren, tonårsfyllorna. The Final Countdown och en längtan bort från den österbottniska småstaden. Allt minns Marre trettio år senare, när Vonne, vännen som aldrig svek, blir allvarligt sjuk. I Christel Sundqvists fjärde roman, Nu spränger vi taket, skildras en innerlig vänskap som bär också när den ena måste lära sig dö och den andra fortsätta att leva.

Nu spränger vi taket är en fristående systerbok till romanen Vonne och Marie som utkom på Schildts & Söderströms 2016. Det är en berättelse om djup vänskap, men också om isande ensamhet.

ISBN 978-952-68381-8-2 / inbunden / 204 s. / cirkapris 25 € / september 2018

Recensioner

“Nu spränger vi taket” är en kraftfull och rörande beskrivning av en innerlig vänskap som snart kommer att brytas /…/ Med välavvägd exakthet och ytterst gripande gestaltar Christel Sundqvist den andra av de två avgörande livshändelserna, den som avslutar livet och allt som hunnit hända sedan någon föddes.

Sofie Stara, Österbottens Tidning

I ”Nu spränger vi taket” skildrar Christel Sundqvist en vänskap på gränsen mellan liv och död, utan att kompromissa med vare sig skönhet eller brutalitet. /…/ Det är imponerande hur Sundqvist klarat av att skildra en relation i ett radikalt ojämlikt utgångsläge – en av dem ska leva, en av dem ska dö – utan att hemfalla till idealiserande eller överdriven sentimentalitet.

Ylva Perera, Svenska Yle

Sundqvist verkar ha vägt varje ord med ömsint noggrannhet då hon skalat fram tillvarons – livets – paradoxer. Omsorgen för detaljerna gör läsningen så smärtsamt stark. Den tonåriga Vonne sitter och dricker O’boy på altanen då vänskapen mellan henne och Marre uppstår. Hon konsumerar stora mängder O’boy under studietiden i Åbo. Då Marre borstar Vonnes tänder i slutskedet är det en lika fin som rörande skildring av innerlig vänskap.

Patrik Back, Vasabladet

Christel Sundqvist är noga med att hålla skildringen på en vardaglig trovärdig realistisk nivå. Ibland känns skildringen som en följande handkamera– och man kan vara säker på att läsare idag kan ”översätta” läsningen till film. Bipersonerna är effektivt hanterade i romanen.Effektivt inringas också stunderna av förändring, ögonblicken utan återvändo.

Ann-Christine Snickars, Åbo Underrättelser 

Beställ
Fält markerade med en * är obligatoriska.

Önskar du en dedikation av författaren i din bok? Vänligen fyll i här.

Summa: 25 €

Porto ingår inom Finland. Faktura följer med boken.

Kontakta christel@marginalrf.fi vid beställning av fler än ett exemplar eller ifall boken ska levereras utanför Finland.