Vågbrytarna

En familj.
Ett svek, ett brott. Skam.
Ett beroende. Av flaskan, flykten, av mörkret som lindrar.
För en familj i Sunnanvik gäller det att upprätthålla fasaden,
att överleva. Storasyster och lillebror lär sig konsten att hemlighålla,
att navigera bland spyor, krav och skolkamrater.
Vad gör man med en längtan bort
när morgondagen är en stängd dörr?
Man måste vara stark, mycket stark, för att inte krossas av verkligheten
när den väller in.
Man måste vara vågbrytare.

Vågbrytarna är en fristående fortsättning på Post till Vintergatan, för vilken Ann-Helen Attianese fick pris av Svenska litteratursällskapet. I Attianeses tionde bok följer vi Maggan, Saga och Krille när vardagen stjälps omkull och familjebanden blir en börda.

Svenska litteratursällskapet har också gett författaren pris för Vågbrytarna. ”En blandning av ömhet och skoningslöst klarseende präglar denna poetiska och mångbottnade uppväxtskildring”, står det i prismotiveringen.

Roman
ISBN 978-952-68381-3-7 / häftad / 192 s. / cirkapris 20 € / utgivningsdag 8.9.2016

Författare: Ann-Helen Attianese

Recensioner

”Vågbrytarna” är en frustrerande, beklämmande skildring, vackert skriven i ett rasande flöde.
Sofie Stara, Österbottens Tidning

I finlandssvensk litteratur är det rätt ovanliga texter, präglade av en hård vardagsrealism som kombineras med ett emellanåt nästan lyriskt tonfall./…/ Detta är onekligen en ganska gruvlig historia, som Ann-Helen Attianese berättar på ett beundransvärt avklarnat sätt. Hon registrerar ytspelet men låter oss ändå hela tiden ana närheten till den psykologiska avgrunden. /…/ jag hoppas att Ann-Helen Attianese fortsätter detta stilistiskt så övertygande epos från utsatthetens gränsland.
Gustaf Widén, Vasabladet

I Vågbrytarna är det barnen som står i blickpunkten. Deras hjälplöshet och utsatthet. För där de vuxna kan fly till ruset får barnen lov att fortsätta möta världens spott och spe utan något skydd. /…/ Det som hindrar romanen från att blir en veritabel misärskildring är just Sagas styrka och Krilles bergfasta lojalitet med den mamma han trots allt älskar. Attianese skildrar sina unga huvudpersoner med kärlek, men utan ett uns av sentimentalitet.
Anna Dönsberg, Svenska Yle

Läs hela recensionen här

”Vågbrytarna” är en roman om barn som lever under stark press. /…/ deras tillvaro är förutsägbart oförutsägbar. /…/  Ann-Helen Attianese delger läsaren detta utan att romanen går ner sig i den statiska indignationens träsk. Motgiftet är rörligheten i berättelsen och växlingen mellan berättarperspektiv. ”Vågbrytarna” är också en högintressant kvinnoskildring.
Ann-Christine Snickars, Åbo Underrättelser

En liten familj som nästan går sönder, ett föräldraskap som nästan kraschar, barn som nästan inte klarar sig är inlevelsefullt och intressant skildrade, med komplikationerna i behåll. Under läsningen stöter jag ofta på formuleringar och episoder som är träffande, fyndiga, hjärtskärande. Attianese kan skriva, inget tvivel om den saken.
Pia Ingström, Hufvudstadsbladet

Barnens utsatthet är ett tema som berör.
Hanna Ylöstalo, Finsk Tidskrift

Den dysfunktionella alkoholistfamiljen är ett piratskepp som driver ute till sjöss, allt längre bort från civilisationen. Vågbrytarna är inte munter läsning, men på många sätt nödvändig.
Kira Nalin, Lysmasken

Boken kan beställas från Boklund (www.boklund.fi).