I Vox Amoris gestaltar Eva-Stina Byggmästar en möjlig hemkomst. Vad är ett hem? Var är det? Vem är hon? Är hemmet ett språk? Vem bestämmer vem du ska vara? Vem får vara hemma, vem stängs ute, väljs bort, offras? Är vi spelpjäser på ett schackbräde? Vem applåderar våra livsval – den vi väljer att älska – den hjärtat, kärleken väljer ut åt oss, tvingar oss att följa till vägs ände och längre än så? Går livet i cirklar?
Dikterna letar efter möjliga svar och delsvar, efter jaget som söker ett eget livsutrymme, söker en existens på egna villkor, letar efter den springande punkten och källflödet. Hemmet granskas både i inre och yttre bemärkelse. Känslorna letar efter ett språk – det möjligaste språket, urspråket, bilderna för något som varit tvunget att tigas ihjäl, söker efter det som är äkta och ärligt.
Dikterna handlar om att hitta hem: att få vara den man är, få älska den man älskar, hett och ärligt. Dikterna handlar om att hitta fram till sig själv, om och om igen. Dikterna handlar om att växa, mogna, förvandlas – om en kontinuerlig transformation, metamorfos, om att hitta fram till duet.
ISBN 978-952-69076-4-2 / häftad / ca 80 s. / cirkapris 19 € / september 2020
Recensioner
Allt som behövs är två kvinnor, folkdräkter, natursköna landskap, lite regnbågsfärger och stämningen är som i en privat prideparad i ett avlägset hörn av Österbotten. Byggmästar träffar i mål gång på gång med sina dikter och det är bara att ta till sig.
Topi Lappalainen, Arbetarbladet
Hennes nya bok består av blott 43 sidor och ändå är det tillräckligt. Eva-Stina Byggmästar behöver inte fler sidor än så för att säga det hon vill ha sagt.
Yvonne Granqvist Schultz, Österbottens Tidning
I Vox Amoris skriver Eva-Stina Byggmästar oförblommerat om begär och åtrå, hångel och sex mellan två kvinnor på ett befriande och berörande sätt. På ett språk som det slår gnistor om.
Marit Lindqvist, Svenska Yle
Det är en dikt som är både enkel och svår. Kanske det helt enkelt är dikt som ska läsas och inte analyseras, utan bara upplevas på sina egna villkor. Det är en saga i folkdräkt, en arkadisk reträtt från en vettlös samtid. Regression? Ja, fast i så fall en regression som bär på den utvecklingspotential som enligt psykologin är förutsättningen för tillbakagången: att vi tar ett steg bakåt för att förbereda ett större steg framåt.
Björn Kohlström, litteraturbloggen Bernur
En av Byggmästars tillgångar, i vilket fall något som starkt bidrar till hennes unika stil, är den till synes bekymmerslösa blandningen av uppriktighet och skådespeleri, innerlighet och utstyrsel.
Erik Bergqvist, Hufvudstadsbladet