Märkligt verkligt – Verkligt märkligt

Små historier om stora personligheter

Alla i den här boken är HALVBEKANTA för någon och HELFRÄMMANDE för många andra.

Deras MEDVETANDEN är upptagna av maniskt räknande, oförklarliga rädslor eller önskningar om regndroppar. En lånad jacka, en ärvd lägenhet eller en lunchpaus blir VÄSENTLIGHETER och en resa ifrån något är en resa mot något annat.

Livet för de personligheter som kommer till liv i den här boken kan ibland vara VERKLIGT MÄRKLIGT, men oftast är det bara MÄRKLIGT VERKLIGT. Precis som livet i allmänhet är.

Jolin Slotte och Heidi von Wright har under två år tillsammans, men på distans, skrivit små historier om stora personligheter. Det började som en utmaning. De skulle skriva korta historier i omlott, några rader åt gången, med målet att när berättelsen var färdig skulle varkendera av författarna kunna avgöra vem av dem som skrivit vilka ord. 

Resultatet blev en rolig, men också allvarlig och lite skrämmande samling med 38 kortnoveller och illustrationer av von Wright.

ISBN 978-952-69076-3-5 / häftad / ca 80 s. / cirkapris 17 € / maj 2020

Beställ
Recensioner

Jolin Slottes och Heidi von Wrights texter präglas av en dråplig humor men också av en stor medkänsla och inkännande förståelse för de verkligt märkliga löjligheterna och lustigheterna som livet är fullt av. Dessvärre – och tack och lov.
Marit Lindqvist, Svenska Yle

Jag tror att boken kanske kan hjälpa en att se på det till synes självklara på ett nytt sätt, och det är inte illa.
Janet Wallsten, Österbottens Tidning

Jag läser dialogerna som att någon har tjuvlyssnat sig till dem vid grannborden på olika caféer och restauranger, för att sedan skruva till dem en aning (eller inte?), för de är sådär lagom vardagligt bisarra. Som det kan bli när man kastas in i ett samtal utan att känna till kontexten: verkligt märkligt.
Elin Pirttimaa Rosén, Ny tid

det här är en bok som vågar ta itu med det jobbiga, med det som inte omedelbart låter sig införas i en bekväm avdelning. Det är en lite skum bok, detta, helt enkelt.
Björn Kohlström, litteraturbloggen Bernur

Slotte och von Wright hänger med i tiden – minimalistiska inslag i en överflödigt plottrig värld är det nya nu.
Roland Ingelin, Horisont

Läsningen blir nästan som en övning i kreativt tänkande. Man börjar spinna vidare på historien, lappa ihop de små, utspridda detaljerna författarna strör in i sina berättelser för att väva fram en helhet.
Michaela von Hellens, Västra Nyland

Märkligt verkligt – verkligt märkligt av Jolin Slotte & Heidi von Wright är en underbar rolig liten bok full av undertoner. Som kortprosa följer texterna vad som lär vara receptet på en lyckad haiku: läsaren ska förstå 60%, ana och föreställa sig resten.
Robin Valtiala, Lysmasken