Nykarleby i backspegeln

Nykarleby i backspegeln är en faktabaserad bok där Anita Wikman zoomar in några tidigare välkända Nykarlebyprofiler, bland dem Anna Nordqvist som 1918 grundade barnhemmet Sparvboet, bokhandlaren och skådespelaren Josef Herler och Elisabeth Olson, Finlands första kvinnliga yrkeschaufför.

Hon berättar också om Joel Ahlström som 1916 köpte häst och vagn och med ekipaget, en så kallad istvostjik, fick jobbet som postförare mellan staden och Kovjoki station, om skandalen när pastor Pekka Cederberg lämnade statskyrkan och blev ledare för friförsamlingen i Missionshuset, och om Wiks hotell som i början av 50-talet förvandlades till ett modernt affärshus med stora skyltfönster där folk fick begapa nymodigheter som nylontyger, pumps med stilettklackar, eldrivna tvättmaskiner och tv-apparater som ibland visade svartvita levande bilder.

Ett kapitel i boken handlar om händelser i trakten under 1900-talets många krigsår. Läsaren förs till 1915, då rysk militär anlände till Nykarleby och soldaterna två år senare var fler än stadsborna, genom vinterkriget med övningsskolan Normen som krigssjukhus, och vidare till fortsättningskrigets sista år, när det varje söndag hölls hjältebegravningar i Nykarleby och grannkommunerna.

Faktionbok
ISBN 978-952-68381-2-0 / häftad / cirkapris 25 € / oktober 2016

Författare: Anita Wikman

Även andra upplagan av boken, som utkom vecka 51, är nu SLUTSÅLD!

Recensioner

Anita Wikman skriver lokalhistoria genom att berätta personhistoria. Hennes egna historia nuddas med distans, medan andra människors förflutenhet, som gjort intryck och påverkat författaren, skildras desto mer ingående. Vi kan inte separera oss från det och dem som danat vår värld, det vill säga från dem som skrivit oss. /…/ ”Nykarleby i backspegeln” är en ömsint skildring av lokalhistorien, en nödvändig och välskriven bok. Det är mycket ”gräv där du står” i framställningen. Anita Wikman berättar de maktlösas historia i stället för maktens historia.
Bertel Nygård, Vasabladet

Lågmält, berättande beskriver författaren händelserna, hur de påverkar den enskilda människan, familjerna och barnen. Fotografierna förstärker berättelserna. […] Boken är intressant, lättläst, målar ord så man ser bilder, man dras in i händelserna. Läsningen blir lustfylld.
Görel Ahlnäs, Österbottens Tidning