Myran Mollys nya familj

I en gul villa ute i skärgården bor en myrfamilj. Myran Molly arbetar som barnmorska och sköter om myrägg, larver och puppor. När myrbarnen krupit ur sina puppor är det hon som lär dem allt vad en myra bör veta.

Men den här våren händer någonting konstigt. Mollys nya myrbarn liknar inga myror någon sett förut. Och en dag rymmer de …

Barnbok (6-9 år)
ISBN 978-952-68381-1-3 / inbunden / 40 s. / cirkapris 20 € / utgivningsdag 28.6. 2015

Författare: Margaretha Sillander

Illustratör: Britt Kootstra

Recensioner

Såväl i Margaretha Sillanders text som i Britt Kootstras bildcollage ter sig Mollys myrkillar närmast som ena riktiga kiviska sju bröder – de är bångstyriga och egensinniga om än godhjärtade och hjälpsamma.
Marit Lindqvist, Svenska Yle

Läs hela recensionen här

En beskrivande historia om en myra som väljer att gå sin egen väg har sett
dagens ljus i Österbotten./…/ Myrdrottningarna Pona och Leona är
effektfullt illustrerade – stora, svarta, stränga med klänningar och veckade
kragar. Britt Kootstras illustrationsstil med fotomontage och collage är
avskalad och stram och bidrar till den lite bitterljuva stämningen i boken.
De tio myrpojkarna är inte klassiskt söta, snarare hipsters och gubbar med
mustasch, och de blir allt svårare för Molly att hålla ordning på /…/ Till
sist gör de något riktigt förbjudet och hon måste hjälpa dem att fly.
Sofie Stara, Österbottens Tidning

Lite mer spänning och lite fler frågor för en lite äldre målgrupp blir det i Margaretha Sillanders och Britt Kootstras Myran Mollys nya familj (i jämförelse med Hasses gröna hus). Berättelsen äger rum på en ö i skärgården. På somrarna samsas människor och myror om utrymmet, men annars lever myrorna ensamma i ett matriarkat där drottningarna Pona och Leona styr. Britt Kootstra illustrerar de två drottningarna på ett sätt som för tankarna till Elisabet I av England och Mary Stuart. De är gestalter i omfångsrika klänningar och med maktanspråk i sina kroppar. /… / en berättelse om hur ett mycket ordnat samhälle inte alltid har beredskap för att handskas med det som är annorlunda. Molly tycker själv att hennes tiohövdade barnaskara är riktigt jobbig emellanåt, men inser till slut att det är med dem hon trivs bäst.
Johanna Karlsson, Horisont

Boken känns väldigt annorlunda med sin gedigna textmassa och Kootstras illustrationer i form av collage och fotomontage, som stundvis ter sig rentav skrämmande /…/ Boken skildrar ett myrsamhälle med en barnmorska i centrum och de mycket särskilda myrbarnen med varierande namn som Loffe, Niklas och Stig-På.
Janina Öberg & Sara Pollesello, Ny tid

Böcker kan beställas från Boklund (www.boklund.fi).