Fröken Frigga Krikonqvist

Snabel-a tutar en glad trudelutt
lilla a tar några spralliga skutt
tappar balansen och ramlar pladask
i stora A:s vackraste sammetsask.

Följ med på en glad upptäcktsresa genom alfabetet från A till Ö! Träffa bröderna B, fröken Frigga Krikonqvist, Fridolin ifrån Berlin, Nisse och Nasse och många fler. Bokstäver kan skramla och babbla, bubbla och fräsa. De kan vara lena och lurviga. Och de går att äta!

Fröken Frigga Krikonqvist
tyckte maten var för trist.
Ge mig soppa med queneller
knallgul squash och kantareller!
Baconpaj, en läcker quiche
serverad av en kvick dervisch
till sist ett vin med fin bouquet
roquefortost, en klick gelé.

Barnbok (5-9 år)
ISBN 978-952-68381-5-1 / inbunden / 40 s. / cirkapris 22 € / oktober 2016

Författare: Lotta Moring

Illustratör: Emma Rönnholm

SLUTSÅLD!

Recensioner

Alla barn förtjänar en egen bok med bokstavsverser. I Lotta Morings Fröken Frigga Krikonqvist med illustrationer av Emma Rönnholm börjar inte alla ord på samma bokstav utan verserna får leva ett lite friare liv. […] Humorn är påtaglig, liksom det goda humöret.
Anna Dönsberg, Svenska Yle

Läs hela recensionen här

Boken uppmuntrar till högläsning så att alla nyanser i språket kommer till sin rätta […] Det är fräscht att allitterationerna inte tar över, utan att det är själva bokstavsljuden som är i centrum […] Som läsare är det svårt att inte bli på gott humör av de olika uppslagen. Bokstaven Ä har exempelvis underbart finurliga illustrationer till följande roliga ramsa: ”Ärkeänglar i ärtesängar / ärkeskurkar som gäspar stort / käcka älvor som räknar fräknar / snälla älgar som / spelar kort.”
Janina Öberg, Ny Tid

Onödigt att köpa dyra preparat för att klara sig i höstmörkret när man kan gotta sig åt Fröken Frigga Krikonqvist för en betydligt billigare peng. […] Det handlar om sprakande ordglädje.
Benita Ahlnäs, Hembygden

De färgglada och roliga bilderna i boken ger fart i ramsorna. Rimmen är påhittiga och lite knasiga.
Johanna Ahlskog, Eos

Som titeln redan antyder är den här ”moderna abc-boken” en formlig explosion av fyndiga ordvändningar och härliga, tungvrickande rim. […] De fyndiga ramsorna i sig lockar till läsning och stakar man sig på quenell eller quiche kan man roa sig med de färgsprakande, finurliga illustrationerna.
Petra Lind, Östnyland

Min första tanke när jag fick boken Fröken Frigga Krikonqvist i handen var ”behövs det verkligen en till?”. Efter alla de ABC-böcker jag läst för barnen under åren kändes behovet av ännu en dylik minimalt. Men efter att ha läst Lotta Morings rim och låtit ögat vila på Emma Rönnholms vackra och skojiga teckningar är jag benägen att ändra åsikt. […] I de bästa stunderna för de [rimmen] tankarna till Lennart Hellsing och hans härliga värld. Bokstaven C är en sådan: ”Cirkusprins vill Caesar bli/clown och trollerigeni/cykla i cylinderhatt/träna en citrongul katt/växa sexti centimeter/köpa champinjontapeter/cirkla runt i rymdraketer”. […] Emma Rönnholms illustrationer har samma känsla av befrielse som de bästa rimmen i boken. Sprudlande och färgsprakande bildar de en härlig inramning till texterna.
Mira Strandberg, Hufvudstadsbladet

Läs hela recensionen här.

Humorn strålar i texter som sätter ner foten:
JAG GILLAR
juni och ljusgrönt och jämfotahopp
vajande björkar och svalkande dopp
kojor och kajor och blå papegojor
lejon och örnar och kramgoa björnar
katter som mjauar och småbarn som jollrar
men INTE vuxna som jamsar och pjollrar.
Mia Österlund, Finsk Tidskrift